Gyermekeknek, fiataloknak

Gyermek- és ifjusági irodalom, hittankönyvek, stb.


Finn Ferenc SJ: Tom Playfair

Minden kezdet nehéz

Eredetileg megjelent: 1928

Kapisztrán Szent János Kiadó, 2017.

  • Könyv változat:
    • Formátum: A5-ös méret, puha
    • Terjedelem: 232 oldal
    • Ár: 1990 Ft Megrendelés
    • ISBN 978-615-5623-52-3
  • Elektronikus változat:Eredetileg megjelent:

FINN FERENC S.J.
TOM PLAYFAIR

ELBESZÉLÉS EGY AMERIKAI KIS FIÚ ÉLETÉBŐL.

FORDÍTOTTA
AZ ESZTERGOMI NÖVENDÉKPAPSÁG
MAGYAR EGYHÁZIRODALMI ISKOLÁJA.

MÁSODIK KIADÁS.

ESZTERGOM, 1928.
NYOMATOTT LAISZKY JÁNOS KÖNYVNYOMDÁJÁBAN.

Márton L. rajzaival

A tartalomról:

A Tom Playfair (folytatásaival együtt) talán minden idők legsikeresebb katolikus ifjúsági regénye. Eredetileg 1890-ben jelent meg; rengeteg nyelvre lefordították, és az egész világon generációk nőttek fel rajta. Magyarországon 1897-ben jelent meg, az Esztergomi Növendékpapság Magyar Egyházirodalmi Iskolájának gondozásában. Annak idején ezt írták róla a fordítók:

Jól tudtuk, hogy a magyar könyvpiac nagyban és kicsinyben, drágán és olcsón, a legnagyobb választékban árusítja az ifjúsági elbeszélések egész tömegét, mindazonáltal úgy véltük, hogy éppen ezen nagy tömeg miatt oly művekről kell gondoskodnunk, melyek a nagyszámú veszélyes iratokat vallásos irányukkal ellensúlyozzák. E célból […] legjobb tehetségünk szerint iparkodjunk az ifjúságnak kipróbált, élvezetes, tanulságos olvasmányokkal szolgálni.

“Tom Playfair” emellett még azon előnnyel is bír, hogy felnőttek is nagy élvezettel és pedagógiai haszonnal is olvashatják, rég elmúlt ifjú korukat pedig kellemesen idézik vissza emlékezetükbe. Az összes külföldi katolikus lapok, melyek a mi elbeszélésünkkel foglalkoznak, legalább ezen állítás igazsága mellett foglalnak állását, […] a vallási és művészinek remek egybeolvasztása a szerző egyik főfeladatát képezte.

120 évvel később elmondhatjuk, hogy a könyvpiaci helyzet azóta sem javult. Manapság számos iskolai környezetben játszódó ifjúsági regény örvend általános népszerűségnek (“A Pál utcai fiúk”, “Légy jó mindhalálig”, “Iskola a határon”, “Végjáték”, Harry Potter sorozat, stb.) – de ezek egyike sem katolikus szellemiségű.

Ezért úgy gondoltuk, legfőbb ideje, hogy visszaadjuk a magyar olvasóközönség kezébe a mindezeken műveket megelőző és lepipáló katolikus eredetit – a Tom Playfair sorozatot.Kapcsolódó kiadványok:

A sorozat további kötetei: