Könyvek az Egyház jelenlegi válságáról

Könyvek arról, hogy mi történik a Katolikus Egyházban

Videóink

Beszédek, előadások, stb.


Donald J. Sanborn: A vallások átalakítása

egy dogma nélküli egyveleggé

Budapest, 2016. április 2.

Kapisztrán Szent János Kiadó, 2016.
Donald J. Sanborn püspök úr 2016. április 2-án Budapestre látogatott; ekkor hanzott el e könyv alapját képező előadás. Alább megtekinthetó az előadás (feliratozott) felvétele.

Az alábbiakban a könyv ismeretése olvasható.

Az 1960-as években a világ meglepetten szembesült a ténnyel, hogy a Katolikus Egyházban mélyreható változások történtek. E változtatásokat a hierarchia pusztán esetleges változtatásoknak állította be; új módoknak arra, hogy bemutassuk a hagyományos dogmákat. Idővel azonban kiderült, hogy ezen változtatások nem is annyira esetlegesek, hanem sokkal inkább egy átfogó folyamatba illeszkednek.

A 17. század óta létezik egy mozgalom a különböző vallások összeolvasztására. Persze efféle lépést nem lehet megfelelő előkészületek nélkül végrehajtani: ahhoz, hogy a létező vallások alkalmassá váljanak az összeolvasztásra, előbb megfelelő módon át kell őket formálni.

Donald J. Sanborn püspök úr előadásában áttekinti ezen mozgalom történetét. Bemutatja a mozgalom néhány korai úttörőjét, idézve őket, ahogy meghirdetik nagyratörő céljaikat és terveiket. Röviden áttekinti, hogy mi történt a judaizmusban, melyek voltak a főbb kapcsolódó áramlatok a protestantizmusban, hogyan illeszkedik a képbe az ökumenikus mozgalom, majd pedig áttér a Katolikus Egyházban a XIX. században megjelent modernista eretnekség bemutatására. A legilletékesebb forrásból, az érintett szereplők szájából ismerhetjük meg célkitűzéseiket, stratégiájukat és módszereiket, amelyekkel véghez kívánták vinni a katolicizmus vágyott átformálását.

Végül pedig felvillantja a folyamat történelmének sorsdöntő pillanatát, amikor átszakadt az utolsó gát, leomlott az utolsó bástya: ez a II. Vatikáni Zsinat.


Ahhoz, hogy megérthessük, miért következett be a II. Vatikáni Zsinat, meg kell ismerkednünk azokkal a szellemi áramlatokkal, amelyek ide vezettek. Ebben kívánunk az Olvasó segítségére lenni azáltal, hogy közreadjuk Sanborn püspök úr előadását.Kapcsolódó kiadványok:

Az előadásban hivatkozott pápai enciklikák:


A II. Vatikáni Zsinat (illetve az azt követő változások) részletesebb áttekintésével kapcsolatban ajánljuk még ezt a könyvet: