Könyvek az Egyház jelenlegi válságáról

Könyvek arról, hogy mi történik a Katolikus Egyházban

Videóink

Beszédek, előadások, stb.


A vallások átalakítása

egy dogma nélküli egyveleggé

Donald J. Sanborn püspök úr előadása
Budapest, 2016. április 2.

Kapisztrán Szent János Kiadó, 2016.

  • Könyv változat:
    • Formátum: A5-ös méret, puhakötés
    • Terjedelem: 40 oldal
    • Ár: 690 Ft Megrendelés
    • ISBN 978-615-5623-14-1
  • Elektronikus változat:Donald J. Sanborn püspök úr 2016. április 2-án Budapestre látogatott; ekkor hanzott el e könyv alapját képező előadás. Alább megtekinthetó az előadás (feliratozott) felvétele.

Az alábbiakban a könyv ismeretése olvasható.

Az 1960-as években a világ meglepetten szembesült a ténnyel, hogy a Katolikus Egyházban mélyreható változások történtek. E változtatásokat a hierarchia pusztán esetleges változtatásoknak állította be; új módoknak arra, hogy bemutassuk a hagyományos dogmákat. Idővel azonban kiderült, hogy ezen változtatások nem is annyira esetlegesek, hanem sokkal inkább egy átfogó folyamatba illeszkednek.

A 17. század óta létezik egy mozgalom a különböző vallások összeolvasztására. Persze efféle lépést nem lehet megfelelő előkészületek nélkül végrehajtani: ahhoz, hogy a létező vallások alkalmassá váljanak az összeolvasztásra, előbb megfelelő módon át kell őket formálni.

Donald J. Sanborn püspök úr előadásában áttekinti ezen mozgalom történetét. Bemutatja a mozgalom néhány korai úttörőjét, idézve őket, ahogy meghirdetik nagyratörő céljaikat és terveiket. Röviden áttekinti, hogy mi történt a judaizmusban, melyek voltak a főbb kapcsolódó áramlatok a protestantizmusban, hogyan illeszkedik a képbe az ökumenikus mozgalom, majd pedig áttér a Katolikus Egyházban a XIX. században megjelent modernista eretnekség bemutatására. A legilletékesebb forrásból, az érintett szereplők szájából ismerhetjük meg célkitűzéseiket, stratégiájukat és módszereiket, amelyekkel véghez kívánták vinni a katolicizmus vágyott átformálását.

Végül pedig felvillantja a folyamat történelmének sorsdöntő pillanatát, amikor átszakadt az utolsó gát, leomlott az utolsó bástya: ez a II. Vatikáni Zsinat.


Ahhoz, hogy megérthessük, miért következett be a II. Vatikáni Zsinat, meg kell ismerkednünk azokkal a szellemi áramlatokkal, amelyek ide vezettek. Ebben kívánunk az Olvasó segítségére lenni azáltal, hogy közreadjuk Sanborn püspök úr előadását.Kapcsolódó kiadványok:

Az előadásban hivatkozott pápai enciklikák:

IX. Piusz pápa „Quanta cura” kezdetű körlevele (1864. december 8.)

a kor tévedéseinek elítéléséről

Azon jegyzékkel együtt, mely korunk főbb tévelyeit foglalja magában („Syllabus”)

 990 Ft
 Letölthető

X. Piusz pápa „Pascendi dominici gregis” kezdetű enciklikája (1907. szeptember 8.)

a modernizmus ellen

 990 Ft
 Letölthető

XI. Piusz pápa „Mortalium animos” kezdetű apostoli körlevele (1928. január 6.)

az igazi vallásegység elősegítéséről

 690 Ft
 Letölthető

XII. Piusz pápa „Humani generis” kezdetű apostoli körlevele (1950. augusztus 12.)

néhány hamis véleménnyel kapcsolatban, melyek azzal fenyegetnek, hogy aláássák a katolikus tanítás alapjait

 690 Ft
 Letölthető

A II. Vatikáni Zsinat (illetve az azt követő változások) részletesebb áttekintésével kapcsolatban ajánljuk még ezt a könyvet:

Tájkép zsinat után

A II. Vatikáni Zsinat mérlege

Donald J. Sanborn püspök úr prédikációi alapján