Gyermekeknek, fiataloknak

Gyermek- és ifjusági irodalom, hittankönyvek, stb.


Dr. Tóth Tihamér: Dohányzol?

Levelek diákjaimhoz – II

Eredetileg megjelent: 1936

Kapisztrán Szent János Kiadó, 2016.

  • Könyv változat:
    • Formátum: A5-ös méret, puha
    • Terjedelem: 36 oldal
    • Ár: 1,250 Ft Megrendelés
    • ISBN 978-615-5623-28-8
  • Elektronikus változat:Eredetileg megjelent:

Tóth Tihamér
A jellemes ifjú – Dohányzol?

Márton L. rajzaival

Tóth Tihamér Összegyűjtött munkáinak gyűjteményes díszkiadása
III. kötet

Nihil obstat. Dr. Michael Marczell, censor dioecesanus. Nr. 2435/1935. Imprimatur. Strigonii, die 2. Aug. 1935. Dr. Joannes Drahos, vicarius generalis subst.

Nyolcadik kiadás

Szent István-Társulat, Budapest, 1936.

A tartalomról:

[…] Sir Raleigh Walter volt egyike az elsőknek, akik az indiánok eme szokását [mármint a dohányzást] Európában is meghonosították. Egy napon kényelmesen letelepedett a vendéglőben, és rágyújtott. Jön a pincér és néz… Néz, néz, olyat lát, amilyent még soha életében: Sir Raleigh Walter nagy füstfelhő közepén ül: előtte füst, mögötte füst, sőt még orrán-száján is jön a füst. No, ez a vendég meggyulladt! – villan fel a pincérben az ijesztő gondolat. Ijedten kap egy teli veder után, és jól nyakonönti hideg vízzel a gyanútlanul kényelmesen dohányzó vendéget.

Ilyen hideg zuhany akar lenni ez a kis füzet is.

[…] azt szeretném, fiam, hogy mielőtt gyanútlanul belefognál a dohányzásba, vagy mégha már nagyon is benne vagy ebben a kényelmes füstölésben, olvasd el figyelmesen ezt a füzetet. Olvasás közben be fogod látni, hogy a fiatalkori dohányzással, az első ártatlannak látszó cigarettával oly felesleges terhet veszel a nyakadba, amelytől később szabadulni alig tudsz, amelyik egészségednek is árt, és haszontalan pénzkiadást is okoz […] hátrányosan befolyásolja erkölcsi kifejlődésedet is. Ha ennek tudatában mégis megmaradsz a dohányosok közt, vagy beállasz közéjük – ám tegyed; felnőtt férfiak dohányzásában semmi erkölcsi fogyatkozást nem látok. De bizonyára lesznek köztetek erősebb akaratúak is, akikre kijózanítólag fog hatni e füzetkének felvilágosítása, és akiknek van elég bátorságuk, hogy a káros közfelfogással, a dohányzás fölösleges divatjával szembeszállni is merjenek.

(Idézetek a bevezetőből)


Dr. Tóth Tihamér megyéspüspök és egyetemi tanár (1889–1939) korának legnagyobb hatású szerzői közé tartozott. “Levelek diákjaimhoz” című sorozata sorba veszi az élet különböző kihívásait, és hasznos útmutatást nyújt a diákok számára.

Jelen levelében a dohányzást járja körbe.Kapcsolódó kiadványok:

A sorozat további kötetei:


Egy hasonló könyv leányok számára:

Jámbor László S. J.: Levelek húgomhoz (1941)

Gondolatok és tanácsok katolikus leányok számára

 2,500 Ft
 Letölthető

Édesapák számára:

Egger Ágoston: A keresztény apa (1904)

modern társadalmunkban

Gondolatok keresztény apák számára, imádságos könyvvel

 5000 Ft
 Letölthető